Aminokislina z izjemnimi učinki za telo

Organska kislina, ki jo najdemo v prosti obliki predvsem v srcu, možganih, krvi in mišicah, je ravno tavrin. To aminokislino lahko naše telo nekaj odstotkov pridela samo, nekaj pa jo vnesemo s pomočjo raznolike prehrane. Predvsem pomembno je, da ga uživajo doječe matere, športniki in vegani.

Sam Tavrin najdemo kot dodatek v raznih energijskih pijačah ali kot posamezen prehranski dodatek, skupaj z B kompleksom. Ta funkcionalna aminokislina, ki jo lahko dobite v lekarnah, ali preko različnih spletnih strani, kot je na primer: www.hisa-zdravja.si/now-tavrin-v-prahu-227-g/, vam bo pomagala pri številnih tegobah, ki smo jih za vas strnili v naslednjih vrsticah.

Kje najdemo Tavrin?

ribe in morski sadeži

V naravi je v specifičnih živalskih vrstah in njihovi sestavi, predvsem v žolču, mišicah, živčnih vlaknih ter pljučih. Zadostne koncentracije za uživanje so predvsem v hrani z visoko vsebnostjo beljakovin. Med te prištevamo: ribe/ morske sadeže, meso, mleko/ mlečni izdelki ter morska trava. Vendar pozor, v živilih rastlinskega izvora, je njegova koncentracija minimalna, zato ga je priporočljivo dodati še kot prehransko dopolnilo.

Komu se priporoča uživanje?

Predvsem je priporočljivo, da tavrin dodatno uživajo osebe, ki se prehranjujejo vegansko, profesionalni športniki, ki potrebujejo dodaten energijski naboj in večjo mero vzdržljivosti ter nosečnice in doječe matere. Seveda se pred samo uporabo posvetujte z zdravnikom, v primeru, če že jemljete kakšna zdravila.

Prednosti uporabe

Tavrin ima odlične lastnosti in ponuja izjemne učinke za naše telo. On je eden izmed antioksidantov, ki sodeluje pri pomembnih presnovnih procesih, pri pretoku kalija in natrija, preko celične membrane, kar pomeni samo hidracijo telesa. Po večini ga boste našli v kombinaciji z B kompleksom, ki ga sestavlja niacin, B6 in B12, ki pripevajo k manjši utrujenosti, skrbijo za presnovo energije ter stabilizirajo proces sistema.

Tavrin in njegove funkcije:

  • izboljšuje koncentracijo,
  • pomaga pri fizični vzdržljivosti,
  • pospešuje regeneracijo telesa,
  • ščiti nas pred utrujenostjo,
  • je pomemben za normalno presnovo energije,
  • presnovo beljakovin ter delovanje imunskega sistema.

 

Ravnotežje je ključ! Zato ne pretiravajte z vnosom, se raznoliko prehranjujte, se redno gibajte ter zaužite zadostno količino tekočine. Tako boste prišli do želenih rezultatov in telo vam bo hvaležno.