Avtoplin je alternativni pogonski vir

Onesnaževanje okolja je vse bolj pereč stranski produkt življenja sodobnega človeka. Število prevoznih sredstev vseh oblik, znamk in kakovosti vse bolj narašča, z njimi pa tudi emisije škodljivih plinov, ki jih spuščamo v zrak.

Alternativni pogonski viri so tako vse bolj iskana rešitev za ohranjanje čistosti našega planeta. Med  t. i. okolju prijazno pogonsko tehnologijo se uvršča tudi avtoplin (LPG). Številna evropska mesta so že prepoznala pozitivne učinke avtoplina pri zaščiti okolja, zaradi velike koncentracije vozil v centrih mest, pa prilagodila nove zakone avtoplinu kot zelo ekološkemu gorivu. V ostalih delih sveta, kot na primer v Tajvanu, veliki proizvajalci avtomobilov že v serijski proizvodnji vgrajujejo motorje s pogonom na avtoplin.

Svetovno združenje za propan plin (NPGA) napoveduje, da bo v Ameriki samo do leta 2010 17 milijonov vozil na plinski pogon. Z vse večjimi zahtevami za zaščito okolja in z bolj rigoroznimi normami koncentracije škodljivih plinov v zraku bi avtoplin moral postati eno od primarnih goriv v avtoindustriji.

Leave a Reply

Your email address will not be published.