Bitcoin – kaj je to?

bitcoin

Je že res, da danes skoraj ni več osebe na svetu, ki ne bi vedela kaj je to Bitcoin, ampak vseeno sledi spodaj razlaga, ker pa je še vedno kar precej ljudi, ki mislijo, da vedo veliko, pa žal ne povsem pravilno.

Bitcoin je kriptovaluta ali digitalni denar

Gremo po vrsti, kaj je to digitalni denar? Veste kaj so to FIAT valute? FIAT valute so navaden denar, ki ga uporabljamo ljudje že veliko časa, kot so npr. Dolar, Evro, Jen in ostale svetovne valute, katere se uporabljajo tako v bankovcih kot tudi v kovancih. Ja, je že res, da se transakcije FIAT valut lahko opravijo tudi digitalno, ampak zato to še niso digitalne valute.

Digitalne valute so torej denar, ki ni v nobeni drugi obliki kot le v digitalni obliki. Kriptovalutam pa se reče kriptovalute tudi zato, ker so zaščitene s kriptografskim kodiranjem. Za njihovo delovanje pa je potrebna zanesljiva programska oprema – v ta namen je bil kreiran blockchain (veriga blokov).

blockchain

Bitcoin obstaja že od leta 2008

Velika večina ljudi je za Bitcoin slišala šele v letu 2017, ko je bila do zdaj največja rast vrednosti te kriptovalute v njeni zgodovini. Sicer pa je Bitcoin izumil neznani izumitelj, ki je sam sebe poimenoval Satoshi Nakamoto že leta 2008 oz. 31.10.2008 je Satoshi Nakamoto oznanil projekt Bitcoin v dopisnem seznamu za kriptografijo in objavil njegovo Belo knjigo. V Sloveniji pa se je prvič za to kriptovaluto slišalo leta 2009, ko jo je bilo že mogoče kupiti, seveda po zelo nizki ceni in tisti, ki je to naredil, je leta 2017 ogromno, ogromno zaslužil, še danes pa je vrednost Bitcoina nasproti vrednosti leta 2009 zelo visoka.

Danes je veliko kriptovalut

kriptovalute

V letih okoli leta 2017, ko je Bitcoin do zdaj imel največjo vrednost je nastalo tudi veliko drugih kriptovalut, prav vse pa delujejo na osnovi blokchain tehnologije, samo da se različice le-te od kriptovalute do kriptovalute nekoliko razlikujejo. Kljub vsem ostalim digitalnim ali kriptovalutam pa Bitcoin ostaja vodilna na vseh področjih. To je tudi eden od ključnih razlogov, zakaj se še vedno splača investirati vanjo, saj je dejstvo, da bo njena vrednost nekoč spet zrasla. Zakaj? 30 ali še kakšno leto več nazaj je nastal internet in tedaj skoraj nihče ni verjel, da se bo obdržal … pa si znate danes predstavljati življenje brez interneta? No, tako se bodo prej ali slej uveljavile tudi kriptovalute, ker se jih ne da ponarejati, ker so transakcije z njimi veliko cenejše od transakcij z navadnimi FIAT valutami, ker so transakcije veliko hitrejše – praviloma je plačilo opravljeno v zgolj nekaj sekundah, dočim pri FIAT valutah lahko traja tudi več dni. Zaradi naštetih in še mnogo drugih razlogov, je tako dejstvo, da bodo kriptovalute enkrat zamenjale FIAT valute, to je zgolj še vprašanje časa.

Bitcoin v kripto skladu

Podjetje Incrementum je osnovalo kripto sklad, katerega osnovna kriptovaluta je Bitcoin. Je pa v njem še nekaj drugih kriptovalut, če vas zanima več o tem skladu, kliknite tukaj. Dejstvo pa je, da je investicija v Bitcoin preko sklada veliko varnejša, saj sklad investira tudi v druge kriptovalute in tako ne stavi le na enega konja.