Če želite učinkovito ogrevanje, pravilno ravnajte z radiatorji

Kljub temu, da se marsikomu zdi, da radiatorji kakšne posebne pozornosti ne zahtevajo, pa vseeno jo, če želite, da bo ogrevanje z radiatorji tudi učinkovito. Vsak zna namreč ogrevati stanovanje, ampak nekaj povsem drugega pa je to, da je ogrevanje tudi učinkovito. Če želite to doseči, potem mora ogrevanje z radiatorji potekati na način, da morate steno za radiatorjem obložiti z aluminijem ali pa drugimi podobnimi odbojnimi ploščami, da se toplota, ki jo radiator oddaja, vrača nazaj v prostor, ne pa da se po nepotrebnem ogreva stene.

Prav tako morate paziti tudi to, da radiatorja ne pokrijete z zavesami, omarami ali drugimi predmeti, saj se na ta način učinkovitost radiatorja zmanjša, ogrevanje pa ni učinkovito. Še največja napaka, ki pa jo večina ljudi naredi in prav čisto nobene pozornosti ne namenja temu področju, pa je, da je v radiatorju zrak. V tem primeru voda ne more normalno krožiti po radiatorjih in zato tudi toplote ne oddaja v takšni meri, kot bi lahko. Še najbolje pa je, da se radiatorje pregleda vsako leto pred začetkom ogrevalne sezone, saj je takrat še najlažje vse narediti, ko praviloma tudi vroče vode ni v radiatorjih, hkrati pa tudi na samem začetku, da se pregleda, če je slučajno zrak v radiatorjih.

Vsi ti koraki so jasno tudi potrebni, če želite, da vam ogrevanje ne bo povzročalo dodatnih stroškov. Morda se sliši to povsem odveč, vendar pa tudi slučajno ni, saj ni pomembno, da se osredotočate zgolj na ogrevalni sistem, radiatorje pa povsem zanemarite.