Cerkular ali krožna žaga, kaj je boljše?

V našem življenju si postavimo mnoga vprašanja in marsikdo med nami se vpraša tudi, kaj je boljše, cerkular ali krožna žaga? Odgovor je preprost, krožna žaga in cerkular je eno in isto. Cerkular je krožna žaga, za katero lahko rečemo, da je vgrajena v mizo, ki ima približno na sredini list za žaganje.

Miza služi temu, da npr. hlode položimo nanjo in da jih nato naša krožna žaga prežaga tako kot mi želimo. Torej miza nam služi kot opora za obdelovani kos, pa naj si bodi ta iz lesa, ali skoraj kateregakoli drugega materiala. Skratka, krožna žaga, ki je vgrajena v mizo, je zgolj orodje, ki ima večji rezalni list in je namenjena za žaganje večjih kosov za katere potrebujemo oporo, da jih sploh lahko prežagamo. Takšna krožna žaga, se največkrat znajde v mizarskih delavnicah in pa tudi v domačih delavnicah. V domačih delavnicah praviloma služi za razrez večjih kosov lesa, ki jih privlečemo iz gozda ter iz katerih bomo kasneje pripravili drva s katerimi se bomo greli v mrzlih dnevih leta.

Takšna krožna žaga, je lahko tudi zelo natančna, saj ima lahko nameščena dodatna vodila, zaradi katerih lahko tudi zelo dolge kose lesa odrežemo izredno natančno. Zato so zelo primerna za mizarske delavnice, v katerih izdelujejo večje kose pohištva. Vsekakor pa morajo biti le – ti zelo natančno odrezani, saj v kolikor niso, nam ne bo uspelo sestaviti pohištva, tako da bi bilo le – to sestavljeno tako, da bi bil izgled pohištva tak, kot smo si ga zamislili in predvsem npr. omara ne bo stala naravnost.