Izbrisane podatke iz računalnika lahko pridobite nazaj

Predstavljajte si, da ste bili ravno del čudovite posebne priložnosti. Morda ste se udeležili rojstnega dneva, poroke ali kakšne slavnostne večerje. Vse trenutke ste ovekovečili s svojim fotoaparatom ali telefonom. Čim ste prišli domov ste vse fotografije in videoposnetke prenesli na računalnik in na USB. Nekaj dni po tem, pa ste hoteli dokumente pogledati, pa jih ne morete najti. USB ključek ne deluje pravilno, na računalniku pa navkljub temeljitemu iskanju ne najdete želenega. Na tej točki se morate ustaviti, prenehati uporabljati napravo in morate nemudoma obiskati strokovnjaka za obnovo podatkov.

Prenehajte uporabljati napravo

Ni nujno, da bi bila usodna že manjša ali večja izguba podatkov. Obnavljanje izgubljenih podatkov je namreč možno z različnih naprav. Povečini se obnavljajo USB ključki, spominske kartice ter disk prenosnega računalnika. Vse izgubljeno in izbrisano lahko pridobite nazaj, v kolikor čim prej prenehate uporabljati napravo. Računalnik namreč postopoma popisuje izbrisane dele. To pomeni, da z nadaljnjo rabo preprečite morebitno pridobivanje podatkov nazaj. Čim je izguba podatkov postala opazna, se morate obrniti na strokovno pomoč. Strokovnjaki bodo izvedli temeljito diagnostiko ter pridobili nazaj pokvarjene ali manjkajoče podatke.

Z izvedbo diagnostike izguba podatkov ni usodna

Pravočasna diagnostika zmanjša verjetnost, da je izguba podatkov nekaj dokončnega. V kolikor smo kmalu zaznali manjkajoče datoteke, jih bomo lažje pridobili nazaj. Strokovnjaki najprej izvedejo diagnostiko in najdejo razlog za izgubo podatkov. Slednje je lahko zaradi fizične poškodbe, poškodbe programske opreme ali pa zaradi naše nepazljivosti. Ne glede na dejanski razlog, pa je večinoma obnova podatkov enostavna in hitro izvedena.

Ne uporabljajte brezplačnih programov

Včasih želimo prihraniti nekaj denarja in se lotimo obnove in odpravljanja tehničnih težav kar na lastno pest. S spleta si prenesemo brezplačni program, ga zaženemo in počakamo rezultate. Včasih iskanje deluje, povečini pa ne. Odsvetovana je pogosta raba brezplačnih programov, saj lahko slednji odstranijo tudi vse dejanske sledi do dokumentov. Za pomoč pri obnovi izgubljenih datotek, se tako obrnite raje na strokovnjake.