Je lahko še kaj boljšega kot je kvinoja?

Verjetno se v prvi vrsti sprašujete, kaj točno sploh je kvinoja. Marsikdo je najverjetneje že slišal zanjo, vendar pa kaj dosti ljudi kvinoje točno ne pozna, niti ne vedo, kako vse se lahko uporablja. Kvinoja se uvršča med žita, pa čeprav niti ni žito, prav tako kot ajda ni, pa se ravno tako uvršča med žita. Je namreč mnogo več kot vsa žita, ki jih poznamo, saj je polna beljakovin, vlaknin, vitaminov in mineralov, torej je popolno nasprotje žit, ki so polna ogljikovih hidratov, ki pa jih človeško telo nikakor ne potrebuje toliko, kot jih zaužijemo prav na račun prilog glavnim jedem.

 

Ravno zaradi vsebnosti snovi, je kvinoja primerna za prav čisto vse ljudi

Ker vsebuje ogromno beljakovin, se priporoča tudi vegetarijancem, katerim ravno beljakovine še najbolj manjkajo. Ker kvinoja vsebuje tudi vlaknine in skoraj nič ogljikovih hidratov, je primerna za ljudi, ki se borijo s prekomerno telesno težo. Prav tako je tudi zelo hranljiva, kar pomeni, da nismo hitro lačni in posledično tudi pojemo manj. Prav tako je zelo dobra tudi za organizem, saj preprečuje visok pritisk, preprečuje vnetja in kar je dobra novica za vse doječe matere, pomaga pri tvorbi mleka. Torej obstaja živilo, kvinoja, ki pomaga pri tvorbi mleka, pa čeprav vsi zdravniki pravijo v en glas, da takega živila ni.

Nikakor prav tako ne smemo pozabiti, da je kvinoja primerna tudi za otroke in dojenčke, pri katerih ste še v postopku uvajanja goste hrane, saj se dobi tako takšna kvinoja, ki vsebuje gluten kot tudi tista, ki glutena ne vsebuje, kar pomeni, da se lahko kvinoja ponudi dojenčku takoj ob uvajanju kot tudi takrat, ko je čas za uvajanje glutena. Seveda to pomeni, da je kvinoja, ki ne vsebuje glutena, tudi primerna za bolnike s celiakijo, za katere ponudba živil sploh ni velika in večinoma bolniki jedo kar eno in isto hrano.