Kako deluje dezinfekcijsko sredstvo

Da bi razumeli, kako deluje dezinfekcijsko sredstvo,  moramo najprej vedeti, kakšen postopek je dezinfekcija in kako se razlikuje od čiščenja in sterilizacije.

Vsi našteti so antiseptični postopki, s katerimi uničujemo, odstranjujemo, upočasnjujemo razmnoževanje in rast večine patogenih mikroorganizmov. Na ta način preprečimo, da bi škodili našemu zdravju.

S čiščenjem se odstranijo umazanija, mikrobi in organski ostanki, skratka vidne zadeve.
Dezinfekcija je način za zmanjševanje patogenih mikroorganizmov do stopnje neškodljivosti za zdravje. S tem zmanjšamo možnost, da bi se okužili. Dezinfekcijsko sredstvo lahko deluje na več načinov: fizikalno, kemično in mehansko. Pri fizikalnem mislimo na ultravijolično sevanje ali segrevanje, kemično sredstvo razkužuje, mehansko pa pomeni brisanje in drgnjenje.
Sterilizacija je najbolj drastičen postopek, saj z njo uničimo tudi vse vegetativne oblike mikroorganizmov.

Ker mikroorganizmi živijo povsod okoli nas, ne smemo misliti, da so vsi škodljivi. Brez nekaterih se ne bi dalo živeti, medtem ko so drugi bolj ali manj nevarni. Zaradi te druge kategorije je treba vzdrževati higienske navade tako telesa kot tudi prostora.

Dezinfekcijsko sredstvo najdemo v več oblikah, odvisno od tega, za kaj se bo uporabljalo. Lahko ga imamo za osebno higieno, predvsem umivanje rok. Lahko dezinficiramo prostore in površine, zrak, vodo, pa tudi opremo in material, npr. v proizvodnih prostorih.

Prav s tem osnovnim znanjem lahko ključno prispevamo k temu, da zaščitimo sebe in ljudi okrog nas. Z upoštevanjem pravil higiene preprečujemo stik s patogenimi mikroorganizmi, ki povzročajo različne bolezni. Če bi upoštevali osnovne stvari, kot je redno umivanje rok, bi na ta način lahko že preventivno preprečili razne okužbe z bakterijami in virusi.