Kako izbrati primerno posteljo?

Izbira postelje je vsekakor pomembna odločitev, saj za spanje porabimo približno tretjino svojega življenja. Kako kakovostno, udobno in zdravo bomo spali je močno odvisno prav od izbire postelje, posteljnega poda ter vzmetnice.

Vrste postelj

Včasih je bila ponudba postelj zelo omejena. Revni so preprosto spali na tleh, bogatejši pa so si lahko privoščili posteljo, ki je bila običajno izdelana iz masivnega lesa. Dandanes je situacija seveda drugačna. Spanje na tleh je prava redkost, na trgu pa najdemo nešteto različnih vrst postelj. Najpogostejše so še vedno lesene postelje. Le-te lahko razdelimo na postelje izdelane iz masivnega lesa ter na postelje izdelane iz ivernih plošč. Masivne so običajno trdnejše, a seveda tudi dražje.
V zadnjih letih pa postelje izdelane iz lesa vse bolj izpodrivajo tiste, izdelane iz kovine oziroma oblazinjene postelje. Kovinske postelje so pogosta izbira predvsem tistih, ki iščejo cenovno ugodno rešitev ali pa si želijo v stanovanje vnesti nekaj industrijskega sloga. Po drugi strani so oblazinjene postelje nekoliko dražje, a so estetsko zelo privlačne, poleg tega pa prinašaja tudi dodatno udobje, saj se v njih zaradi mehkega oboda ne moremo udariti.
V ospredje vse bolj prihajajo tudi tako imenovane boxspring postelje, za katere je značilo, da je vzmetena že osnova postelje, nato pa na njo postavimo še vzmetnico in tako pridobimo nepremagljivo udobje z dvojnim vzmetenjem.

Prostor za shranjevanje

Čeprav je postelja prvenstveno namenjena spanju, pa je predvsem v manjših stanovanjih pomembno, da prostor, ki ga le-ta zaseda, izkoristimo kar se da optimalno. Zato proizvajalci postelj nudijo različne vrste posteljnih predalov. Nekatere postelje so opremljene z dvižnim podom, ki omogoča dostop do zaboja pod posteljo. Pri drugih so predali integrirani v podposteljni prostor in se odpiraja na stran.

Velikost postelje

Na trgu so na voljo različne dimenzije postelje. Standardna dolžina postelje je 200 cm, zaradi rastoče populacije pa se vse bolj uveljavljajo tudi postelje dolžine 210 in 220 cm. Širina postelje je odvisna predvsem od tega, koliko oseb bo na postelji spalo ter od prostora, ki nam je na voljo. Običajno se za eno osebo uporabljajo postelje širine 90 ali 120 cm, postelja širine 140 cm je namenjena občasnemu spanju dveh oseb, širine 160 in 180 cm pa so prvenstveno namenjene spanju 2 oseb.