Kako je strešna kritina odporna na razmere?

Ko nam na misel pride strešna kritina, najprej pomislimo na zaščito pred dežjem in drugimi vremenskimi pojavi. Streha ima tudi pomemben termoizolacijski vpliv, a je to področje, ki ga pokriva predvsem izolacija, nameščena pod streho. Strešna kritina pa bo vplivala na stopnjo zaščite pred vetrom, točo, snegom in številnimi drugimi vremenskimi pojavi.

Če je v preteklosti izbira materiala bila močno pogojena lokacijsko in z razpoložljivimi materiali, je danes to precej drugače. Slamo bodo v pomurski regiji, na primer, izbrali samo še določeni zanesenjaki, ki imajo v mislih turistično aktivnost. Zdaj so namreč materiali mnogo boljši in bolj praktični, predvsem pa razpoložljivi vsem.

Kako lahko strešna kritina vpliva na zaščito pred močnim vetrom?

V Sloveniji imamo precej veliko območje, kjer se redno pojavljajo močni sunki vetra, najbolj izstopa Vipavska dolina. Za to območje je pomembno, da je strešna kritina varna pri močnem vetru. Poškodbe zaradi vetra nastajajo predvsem zaradi močnih sunkov navzgor. Če pride do poškodb, lahko strešna kritina začne puščati in škoda je lahko izredno velika.

gerard roofs

V takih primerih lahko stanje izboljša tudi kakšna druga tehnika in ne le material, uporabljen za streho. Govorimo o tehnologiji polaganja, ki lahko močno vpliva na zaščito pred sunki vetra. Če živite na vetrovnih območjih, se z ustrezno tehniko polaganja ne boste izognili le nepotrebnim stroškom poškodovane strehe, temveč tudi poškodbam strešne konstrukcije in drugih elementov hiše.

Tudi v primeru požara lahko strešna kritina dodatno zaščiti zgradbo

Kot je možno občasno zaslediti v novicah, lahko kaj hitro pride do požara na zgradbi, čeprav je nova in zgrajena v skladu z vsemi standardi. A nesreča nikoli ne počiva in treba je biti pripravljen. Ker je strešna konstrukcija v večini primerov lesena in bo pri večjem požaru najverjetneje zagorela, bo strešna kritina s svojo težo ustvarila velik pritisk na konstrukcijo in morda povzročila, da se zgradba sesuje. Če pa je streha prilagojena taki situaciji in lažja, se temu lahko izognemo.