Kako lahko odkrijemo melanom?

Osnova za zdravo kožo je tudi v dermatologiji preventiva, tako kot to velja za zdravje nasploh. Preventiva za zdravo kožo vključuje predvsem izogibanje nepotrebnemu izpostavljanju soncu. V nasprotnem primeru bistveno bolj tvegamo za nastanek melanoma – raka kože. Strokovnjaki menijo, da bi moral vsak, ki dopolni 30 let, na preventivni pregled kože k dermatologu. Tudi na takšen način bi se melanom lahko hitreje odkrival. In kako ga odkrijemo? Če na koži opazimo kakšno povem novo znamenje, ki se veča ali pa spreminja, se je treba nujno naročiti k dermatologu, saj gre morda za nastanek melanoma.

V nekaterih centrih vas v nujnih primerih na pregled naročijo takoj – brez čakanja. Po pregledu se nato oceni stanje ter se vam svetuje, kako ukrepati v nadaljevanju. Po potrebi se vam znamenje kar takoj odstrani.

 

Melanom je eden od najbolj malignih tumorjev kože

 

Čeprav melanom predstavlja samo 4 % vseh vrst rakov kože, je smrtnost zaradi njega kar 80 %. Velja za enega od najbolj malignih tumorjev kože. In kako melanom izgleda? Običajno se kaže kot lezija kože, temno rjave ali pa črne lise oziroma madeži z neenakomernimi asimetričnimi robovi, s premerom, ki je večji od šestih milimetrov.

Za melanom je značilno, da nenehno raste in se širi. Sicer pa obstajata dve vrsti melanoma: radialna rast in vertikalna rast.

 

maligni melanom

 

Kako melanom nastane?

 

Podatki Svetovne zdravstvene organizacije kažejo na to, da se melanom pri kar 80 % bolnikov razvije iz pigmentacije kože. Precej manj pogosto pa se melanom pojavi na povsem nespremenjeni koži. Na sploh se po celem svetu obolevnost in umrljivost za melanomom ves čas povečujeta oziroma strmo naraščata.

Pravi vzrok za nastanek melanoma v resnici še ni povsem znan. Lahko pa rečemo, da se precej pogosteje pojavi pri osebah s svetlo barvo kože, las in oči. Prav tako pri tistih, ki imajo večje število pigmentnih kožnih sprememb na telesu.

 

melanom 1