Kako opremiti stanovanje da nam bo všeč dolgo časa?

Prenova in opremljanje stanovanja je lahko stresen in naporen proces, vendar si ga lahko s primerno pripravo in upoštevanjem osnovih pravil zelo poenostavimo, hkrati pa si zagotovimo, da nam bo končni rezultat všeč še dolga leta. Vsaka prenova je seveda unikaten projekt, saj se razlikujejo tako prostori, kot tudi naše finančne zmožnosti in seveda naš okus. Vseeno pa se je pametno držati nekaj splošnih pravil, ki jih navajamo v nadaljevanju.

Prenove se vedno lotimo z načrtom

Prepogosto se zgodi, da se prenove lotimo brez konkretnega načrta na papirju. To vodi do predolgega trajanja prenove, previsokih stroškov, veliko stresa in do slabega končnega rezultata. Če si to lahko privoščimo, je najbolje, da pripravo načrta zaupamo strokovnjaku, torej projektatnu ali pa arhitektu. Tako si bomo zagotovili najboljši izkoristek prostora, ki ga imamo na voljo, gradbeni procesi so bodo sledili v pravem zaporedju, projekt prenove pa bo ostal znotraj predvidenega proračuna.

Ne varčujmo pri najpomembnejših elementih

Prenova je drag proces, naša finančna sredstva pa so običajno zelo omejena. Seveda je potrebno paziti na stroške, vendar pa pri določenih elementih, ki jih kasneje težko zamenjamo, ni smiselno varčevati in izbirati cenene alternative. Tako moramo paziti, da kakovostno izdelamo inštalacije, izberemo kakovostne talne obloge in kakovostne kose pohištva, ki jih je težko zamenjati, predvsem kopalniške elemente in kuhinjo. Kakšen evro lahko seveda privarčujemo pri manj pomembnih kosih, ki jih je enostavno zamenjati, kot je na primer vzmetnica ali pa postelja.

Dobra osvetljitev naredi prostor

Osvetlitev prostora ima ključno vlogo pri našem počutju. Najboljša je seveda naravna svetloba, vendar moramo poskrbeti tudi za kakovostno umetno osvetlitev. Ker je projektiranje razsvetljave zahtevno opravilo, je najbolj poiskati strokovnjaki, ki nam lahko izdelajo tudi svetlobne izračune, nam svetujejo kakšen tip svetil izbrati in kam točno jih postaviti.

Nevtralni glavni kosi

Glavni kosi opreme stanovanja, ki jih ne moremo enostavno zamenjati (kuhinja, sedežna garnitura itd.) naj bodo nevtralnih barv, saj se jih bomo v nasprotnem primeru hitro naveličali. Monotonost lahko nato razbijemo z poceni in enostavno zamenjlivimi dodatki.