Najpogostejše prebavne težave

Črevesna mikroflora ima pri zagotavljanju dobre prebave zagotovo zelo pomembno vlogo. Za zdravje pa je dobra oziroma urejena prebava izjemnega pomena. Prebavni sistem nam namreč zagotavlja učinkovito oskrbovanje telesa s potrebnimi hranilnimi snovmi, obenem pa iz našega telesa odstranjuje tudi vse nepotrebne snovi.

Ker pa vemo, da procesi prebave praviloma vedno ne potekajo tako, kot bi morali, se posledično soočamo s številnimi prebavnimi težavami. Najpogostejše so driska, zaprtje, želodčne težave, trebušni krči, napenjanje.

Zaprtje je motnja v odvajanju blata

Zaprtje je precej pogosta težava. Gre za motnjo v odvajanju blata, ki je precej pogosta zlasti pri otrocih. Tipični simptomi takšne težave so na primer odvajanje trdega blata, napenjanje, uhajanje blata, paradoksalne driske, bolečine v trebuhu.

napenjanje

Pri samem zaprtju torej ni vedno pomembno le število odvajanj. Pomembni so tudi znaki in simptomi, ki nastajajo zaradi nerednega odvajanja.

Trebušni krči so najpogostejši pri dojenčkih

V začetnih mesecih svojega življenja imajo dojenčki pogosto težave s trebušnimi krči. Navadno se to pojavi vsaj pri enem od petih dojenčkov. Pogosteje pa to velja za fantke.

trebušni krči

Dojenčki zaradi nenadnih bolečin v trebuhu neprestano jokajo, stiskajo pesti, krčijo kolena ter v obraz postanejo rdeči.

Med pogoste prebavne težave sodijo tudi bolečine v zgornjem delu trebuha pri odraslih osebah. Vzrokov za to je lahko več, med najverjetnejše pa zagotovo sodijo tudi razjede na želodcu ter dvanajsterniku.

Vse omenjene težave se lahko pojavljajo posamično. Lahko pa se zgodi, da vas naenkrat spremlja več tovrstnih težav. Znaki se med seboj lahko tudi prekrivajo. Da bodo trebušni krči, napenjanje, driska in še kaj postali del vaše preteklosti, boste morali vsekakor poskrbeti za dovolj dobro urejeno prebavo. Ključno pri tem pa je zagotovo to, da je vaša prehrana čim bolj redna ter seveda tudi dovolj uravnotežena. Prav tako morate vsakodnevno zaužiti dovolj veliko količino nesladkane vode.