Ne le tablice, otroci potrebujejo tudi sestavljanke

sestavljanka_kmetijaPreveč časa preživimo pred zasloni. Televizijski, računalniški zasloni in pametni telefoni nam kar naprej svetijo v obraz. Včasih se je pametno tudi malo odklopiti in preživeti nekaj časa drugače. Sestavljanke so zabavna prostočasna aktivnost tako za odrasle kot za otroke. Odrasli radi preživljamo čas ob sestavljanju ogromnih slik z mnogimi detajli. Te so prav izziv za našo potrpežljivost in koncentracijo. Morda se poskusimo še s sestavljanjem modela kakšnega svetovnega čudesa. Sestavljanke za otroke so seveda drugačne, prirejene za male uporabnike. Izdelane so lahko iz najrazličnejših materialov, za malčke in naravi pa so najprijaznejše kar lesene. Te so obstojnejše in ni težav, tudi če jih v začetku ne uporabljajo čisto po navodilih. Ne bodo se tako hitro okrušile ali počile.

Sestavljanke za otroke učijo brez tehnologije

Vse pogosteje vidimo res majhne otroke, ki jih starši zamotijo z igricami na mobilnih telefonih ali tablicah. Res se ob tem umirijo, starši pa pridobijo čas za kakšno v miru popito kavo in plačane račune preko spletne banke. Z gledanjem risanke ali enostavne igrice pa otroci ne napredujejo v motoriki. Z zlaganjem kock bi otrok prepoznaval različne oblike, ravnotežje, barve, z enostavno sestavljanko bi se morda naučil reševanja problemov.

Današnji otroci odraščajo s tehnologijo, potrebujejo pa tudi izkušnje, ki jim jih zaslon na dotik še ne omogoča. Pri igri brez scenarija deluje njihova domišljija. Ista kocka je lahko enkrat del podpornega stebra in drugič del ograje okrog pašnika. Sestavljanke se lahko sestavljajo znova in znova, poznamo celo take z dvema različnima slikama.

Težje je prijeti pravi košček sestavljanke in ga postaviti na pravo mesto kot le podrgniti po zaslonu. Z vajo bo prijemanje vse lažje, s tem pa še številne vsako dnevne aktivnosti. Nošenje žlice v usta, risanje z barvicami in kasneje pisanje, za oboje je potrebno nekaj spretnosti, ki jo pridobijo tudi z sestavljanjem sestavljanke za otroke. Te sestavljanke morajo biti primerne starosti malega uporabnika.

Primerne mobilne aplikacije lahko pomagajo pri zgodnjem učenju branja ali učenja jezikov, veliko pred tem pa pride na vrsto motorika, tu pa so še vedno koristnejše sestavljanke.