Ni vsak avtosedež dober avtosedež

Ravno razmišljate o tem, da potrebujete avtosedež, pa se v poplavi izdelkov sploh ne znajdete? V prvi vrsti se morate zavedati, da ni vsak avtosedež tudi dober avtosedež, pa čeprav ne vidite razlike. Največja napaka, ki jo v takem primeru naredijo starši, je da kupijo potem kar neko najcenejšo možnost, češ da če je na trgu z dovoljenjem, potem je s takim avtosedežem tudi vse prav. Vendar se morate zavedati, da obstajajo standardi, ki zapovedujejo, kateri avtosedež s kakšnimi standardi se lahko uporablja v Sloveniji. Če je nek standard dovoljen v Aziji, to še ne pomeni, da je tudi pri nas, zato pred nakupom nujno preverite tudi standarde in to naj bo prva usmeritev.

 

Avtosedež naj bo primeren velikosti, starosti in teži vašega otroka

Drugo, kar je izredno pomembno in starši tudi največkrat spregledajo, pa je to, da avtosedež ni primeren za njihovega otroka.  Tudi če ima sosed skoraj enako starega otroka, razlika je morda le kakšen mesec, se nikakor ne ravnajte po njem. Tudi če vas otrok prepričuje, da ima sosed že tak in tak avtosedež, to še ne pomeni, da boste popustili in kupili tudi vi drugačnega in namenjenega večjim, starejšim in težjim, ker avtosedež pač bolj izgleda. Zavedati se je treba, da je vsaka naslednja stopnja bistveno manj varna od prehodne.

Zagotovo je otrok najbolj zaščiten v lupinici, ampak šele ko je res čas, ko jo je otrok prerasel, ga prestavite v avtosedež, ki je naslednja stopnja lupinice. V lupinici se otrok vozi v nasprotni smeri, kar pomeni, da v primeru trka glava ostane zagotovo na varnem. Takoj ko se uporabi drug avtosedež, pri katerem je otrok nameščen v smeri vožnje, glava v vratu ni več tako stabilna in bistveno hitreje pride do poškodb. Pri tem naslednjem avtosedežu pa je pomembno to, da nudi vsaj kar se da dobro stransko zaščito in na to je treba nujno paziti pri nakupu nadaljevalnega sedeža.  Jahači so zagotovo najslabša izbira, ki se jim raje popolnoma izognite.