Odkup zlata je vedno bolj pogosta potreba

zlatoŠe približno 10 let nazaj je med ljudmi veljalo vsesplošno mnenje, da je zlato zgolj za bogate, zato je večina tudi imela zgolj kakšen zlat prstan, pa še ta je bil v večini primerov poročni, ki je imel večjo vrednost kot sentimentalni spominek kot pa dejansko vrednost v zlatu. V zadnjih desetih letih pa so se pojavili tudi različni varčevalni načrti v zlatu in zato je tudi za odkup zlata vedno bolj pogosta potreba, saj v času, v katerem živimo, sem ter tja zaidemo tudi v finančne težave in je zato potrebno prodati kupljeno zlato oz. našo zlato rezervo.

 

Odkup zlata pa ne opravljati pri tistih odkupovalcih, ki še niso slišali za Good delivery listo in za londonsko organizacijo LBMA

Skozi varčevalne načrte in druge oblike prodaje zlata, ki ni nakit, ampak je namenjen za varčevanje v zlatu in s tem ohranjanje vrednosti, se prodaja zgolj in izključno investicijsko zlato, če je organizator takšnega varčevanja oz. prodaje resno podjetje. Odkup zlata pa vam tudi za investicijsko zlato ponuja odkup po ceni za lomljeno zlato, kakršno je zlato v nakitu, zaradi česar vam za odkup zlata ponudijo približno 30 % premalo.

Še najbolj žalostno pa je, da odkupovalci zlata še nikoli niso slišali za Good delivery listo in londonsko organizacijo LBMA. To je organizacija, ki določa borzno ceno zlata za cel svet in ki preverja delovanje kovnic, ki morajo izpolnjevati stroge pogoje, da so lahko na Good delivery listi, kar na žalost slovenska kovnica Zlatarna Celje ni. Zato bodite pozorni, kdo vam bo odkup zlata opravljal, še posebej, če posedujete investicijsko zlato. Odkup zlata naj opravi poznavalec zlata oz. oseba, ki ve kaj počne in ki vam bo za vaše investicijsko zlato odkup zlata opravila po pošteni tržni ceni, ki velja v momentu, ko se odkup zlata izvršuje in ne po ceni za lomljeno zlato.