Kako postati odvetnik?

Za poklic odvetnika je potrebno najprej končati študij prava, ki traja na prvi stopnji 4 leta. Po končanem študiju se pridobi naziv diplomirani pravnik. Nekateri pa se odločijo še za opravljanje pravosodnega izpita, ki pa je, kot mi je znano, precej težak. Priprave nanj so dolgotrajne, saj je potrebno vedeti precej zakonov in predpisov. Imam kar nekaj kolegic, ki se pripravljajo na ta izpit že več kot eno leto. Je res, da je poleg službe ter ostalih obveznosti, ki jih ima odvetnik, težko najti čas še za učenje tako zahtevnega izpita, ampak z disciplino ter dobro organizacijo se ponavadi da. No, upam da se jim bo uspelo naučiti obsežno gradivo ter narediti izpit še v letošnjem letu.

Z opravljenim pravniškim državnim izpitom je namreč možnost zaposlitve precej večja, potrebno pa je seveda opraviti še štiriletno praktično usposabljanje, kjer odvetniški kandidat nadgrajuje strokovna znanja iz časa študija s prakso. Obenem se usposablja za vsa potrebna dela v odvetniški pisarni s ciljem, da bi postal čimboljši odvetnik.

Pogoj za opravljanje pravosodnega izpita pa je poleg diplome na prvi stopnji študija še enoletni magistrski študij, kjer si študenti izberejo področje, ki jih najbolj zanima. Izbirajo lahko med splošnim, gospodarskim, državnim ter mednarodnopravnim modulom. Vas zanima kaj točno počne odvetnik?