Otroška gugalnica in fizika

Ko se z otrokom odpravimo na igrišče, verjetno redkokdo od nas razmišlja o fizikalnih lastnostih, zaradi katerih igrala delujejo tako, kot delujejo. Otroška gugalnica je tista, na kateri lahko najbolj enostavno razložimo kak fizikalni pojav.
Otroška gugalnica je na vsakem igrišču, ki ga obiščemo. Če so na verigah ali nihajnih vrveh, je čas nihanja odvisen le od dolžine nihala. Guganje je mogoče tudi na eni vrvi ali lestvah iz vrvi.

Različni tipi otroških gugalnic

Meni osebno so bile v otroštvu najljubše previsne otroške gugalnice. Če sem našla takšno, ki se je lahko premikala tudi po sredini, še toliko bolje. Seveda takrat nisem razmišljala, na kakšen način delujejo – na princip vzvoda. Kadar želimo dvigniti breme na drugi strani, moramo na naši strani s silo pritiskati navzdol. Vedno je bilo zanimivo poskušati, kdaj bo otroška previsna gugalnica v ravnovesju, če smo otroci tehtali različno. Na kateri del je treba sesti, da bomo vsi v zraku?

Otroške gugalnice na vijačni vzmeti sicer srečamo malo redkeje, vendar so vseeno zabavne. Mene je bilo vedno strah, da me bo prekucnilo naprej na nos, a vseeno je bilo treba preizkušati, kako daleč naprej se bom nagnila.

Kako torej opisati gibanje otroške gugalnice? Kadar gibanje poteka skozi najnižjo lego ravnovesja, imamo največjo hitrost, v skrajnih, najvišjih legah pa se gugalnica ustavi. V fiziki to pomeni, da je največja kinetična energija v najnižji legi, v najnižji pa najmanjša. Ravno obratno je s potencialno energijo. To pomeni, da se ena oblika energije pretvori v drugo, vsota pa je enaka ves čas. Zaradi upora zraka in trenja pa se tudi gugalnica počasi ustavlja. Če želimo nadaljevati, moramo energijo nadomestiti z našim delom. Manjše otroke poganjamo, da dodamo energijo. Če se poganjamo sami, ko se gugamo, pa upoštevamo pravilo težišča. Ko je najnižje, se uležemo, v najvišji točki težišča pa ga moramo tudi mi zvišati, zato se dvignemo.

Kvalitetno otroško gugalnico lahko najdete v kateri izmed specializiranih trgovin, ena izmed njih je recimo https://www.babadu.si/, pomagate pa si lahko s pomočjo spleta.