Pomembnost vitaminov

Vitamini so organske snovi, ki so zelo pomembna za živa bitja v človeškem telesu in omogočajo, da naše telo deluje tako kot mora. Včasih smo mislili, da vitamini primanjkujejo le ljudem v revnih deželah, kjer velika večina prebivalcev živi v pomanjkanju.Sci - MX

Vendar pa tudi danes vitamini  niso vedno prisotni zato, ker hrana vse bolj izgublja svojo pravo vrednost na poti od pridelovalca do trgovskih polic. Nekateri načini hitrega pridelovanja pa so tudi vzrok za bistveno manjšo količino vitaminov v hrani.

Vitamini so pomembni v vseh življenjskih obdobjih človeka, še posebno pa so pomembni v obdobju otroštva in adolescence. Vitamini so snovi, ki se v grobem delijo na dve veliki skupini: na vodotopne vitamine in  vitamine,  ki so topni le v maščobi. Pri vitaminih, ki so topni v vodi ni nikakršnih problemov pri absorpciji in razgradnji. Težave se lahko pojavijo, ko telesu ne dovajamo zadostne količine kakovostnih maščob in s tem preprečujemo telesu topnost nekaterih pomembnih vitaminov. Te napake se dogajajo predvsem pri zmotnem mišljenju, da je vsa maščoba redilna in nezdrava. Tako je bistvenega pomena, da tudi v času hujšanja zaužijemo dovolj kvalitetnih maščob, kot so na primer kokosova maščoba, olivno olje, laneno olje ali kvalitetna rastlinska maščoba. Za zdravo presnovo vitaminov pa je pomembno tudi, da veliko uporabljamo nerafinirana olja.

Če nimamo pravilnega prehranjevanja, je priporočljivo, da jemljemo vitaminske pripravke. Najpomembnejše je, da vitaminske pripravke, uživamo glede na svoje potrebe oziroma zdravstveno stanje.