Pravilno vzdrževanje lesene ograje

Ograje iz masivnega lesa veljajo pri nas in tudi drugje po svetu za zelo lep dodatek. Najpogosteje so postavljene na vrtu ali pa še kje drugje. Morda nekateri med vami menite, da je vzdrževanje ograje iz lesa zahtevno delo. Mislite namreč, da morate takšno ograjo prav vsako leto na novo brusiti in jo barvati. A v resnici ni ravno tako.

lesene ograje cestnkLesene ograje vam ni potrebno posebej vzdrževati. Vendar pa je pogoj ta, da je narejena visokokakovostnega lesa. Takšna vrsta lesa ograji da veliko obstojnost ter jo zato ni treba posebej vzdrževati. Ograja iz navadne nezaščitene smreke ima, na primer, življenjsko dobo samo 5 let. Barvana smreka ima bistveno daljšo življenjsko dobo, a jo boste mali na vsake dve do štiri leta na novo pobarvati.

Ograja iz lesa za velik estetski pridih

Znano je, da smo ljudje na sploh zelo radi v stiku z naravo. Les pa je naravni material in zato ni čudno, da ga zelo radi uporabljamo še zlasti za izdelavo elementov in pohištva, ki ga pogosto uporabljamo.

Če bi vas vprašali, ali si raje želite imeti betonsko ali leseno ograjo, bi nam najverjetneje odgovorili, da so vam lesene ograje bistveno bolj všeč. Še več; betonske ograje nas v resnici zelo odbijajo. Tako si skorajda ne moremo predstavljati lepega doma, pred katerim ne bi stala prav tako lepa ograja iz lesa.

Unikatnost lesenih ograj

Tipi ograj, ki niso narejeni iz lesa, imajo praviloma določene omejitve pri sami obliki ter dizajnu. Lesene ograje pa so v resnici lahko zelo unikatne. Število oblik in samih vzorcev je namreč nešteto veliko. Prav vsak med vami si tako lahko zamisli svoj tip ograje iz lesa ter jo na ta način popolnoma prilagodi svojemu vrtu oziroma v okolju, kamor jo bo namestil.

Naraven videz in možnost oblikovanja po vaših željah je torej največja prednost lesene ograje.