Prenova otroške sobe

Prenova in ureditev otroške sobe še zdaleč ni enostavno opravilo, saj je to prostor, ki združuje več funkcij. Otroci hitro rastejo, in njihove želje oziroma stil se hitro spreminja, zato je načtrovanje sobe ključno, če želimo pri prenavljanju sobe zapraviti čim manj denarja. Ključno je, da sobo opremimo s pohištvom, ki je precej nevtralno, tako ga bo otrok lahko uporabljal tudi ko bo že mladostnik in tudi kasneje, vse kar bo potrebno v sobi samo spremeniti pa bo dekoracija ali pa barva, ki pa niso tako dragi elementi sobe, kot je pohištvo.

Pri načrtovanju otroške sobe se je potrebno zavedati, da jo urejamo za otroka, človeško bitje, ki še raste in se razvija.

Otroška soba naj bo čimbolj svetla, tudi barve naj bodo žive svetle in pomirjujoče. V sobi je potrebno zagotoviti dovolj primerne svetlobe, bodisi naravne ali pa s primernimi lučmi. Materiali pohištva naj bodo človeku prijazni, oblike naj bodo zaobljene, saj so tako manj nevarne, če otrok pri igri pade in se udari ob pohištvo. Pohištvo je potrebno pametno razporediti po prostoru, tako da bo v prostoru dovolj svetlobe, paziti je potrebno, da omare oziroma velikega pohištva ne postavljamo pred okna oziroma vire svetlobe. Pohištvo je pametno postaviti ob steno, in na sredini narediti prostor, kjer se bo otrok lahko igral.

Ko otrok postane šoloobvezen, mu je potrebno kupiti pisalno mizo in sobo urediti tako, da bo dovolj prostora tudi za šolske obveznosti, pisanje naloge, učenje… Pisalno mizo je pametno postaviti pred okno in tako zagotovimo, da se bo otrok učil ob kar se da najboljši svetlobi, saj tako najmanj obremenjuje oči, v svetlobi pa se bo otrok tudi lažje učil. Če svetlobe ni dovolj, oziroma, ko se znoči, je potrebno zagotoviti drug vir svetlobe, zato je pisalno mizo potrebno opremiti tudi z namizno lučko.