Pristojbinska dražba

Ta javna dražba, ki se lahko imenuje tudi pavšalna ponudba, je vrsta dražbenega načina plačila, pri kateri morajo vsi udeleženci plačati nepovratno pristojbino za vsako najmanjšo primarno ponudbo. Dražba se konča po nekem določenem časovnem obdobju, ki je običajno deset do dvajset sekund. Brez novih ponudb zadnji udeleženec, ki da ponudbo zmaga predmet prodaje in plača tudi končno ponudbo. Dražitelj denar zasluži na dva načina:

  • Pristojbine za vsako ponudbo in plačilo za zmagovalno ponudbo, ki skupaj znašajo več kot vrednost postavke.

Takšne dražbe običajno potekajo preko interneta in ne osebno. Kako torej deluje ta javna dražba? Udeleženci plačajo za nakup ponudb in vsaka od njih povečuje ceno za majhno količino, kot je denimo en peni in s tem podaljša čas dražbe za nekaj sekund. Cene ponudb se razlikujejo glede na mesto in količino kupljeno hkrati, vendar običajno stanejo 10 – 150 kratnik cene povečanja ponudb. Dražitelj tako prejme denar, plačan za vsako ponudbo, plus končno ceno predmeta. Kaj pa kritika teh vrst dražb? Zaradi možnosti, da udeleženci porabijo veliko denarja in še vedno izgubijo dražbo so nekateri analitiki ta model kritizirali ali pa ga primerjali z igrami na srečo, če tudi deluje brez goljufij. Možnost je tudi, da udeleženci končno porabijo več kot maloprodajno vrednost predmeta prodaje.

Urad za boljše poslovanje zato potrošnikom svetuje naslednje: čeprav niso vse prevare na pristojbinskih dražbah, jih nekateri tretirajo kot igre na sreči. Zato se natančno pozanimajte o delovanju ponudb, določite lastne omejitve in se pripravite na odhod, še preden prečkate zastavljene omejitve. Penny dražba lahko prodajalcu celo zagotovi višjo ceno, kot je vrednost postavke, zato tukaj obstaja veliko goljufivih praks, ki lahko prikrajšajo kupce, nekateri celo tajno delujejo za prodajalce in zato previdnost pri udeleževanju teh vrst draženj ni niti malo odveč.