Pvc okna moramo skrbno izbrati

Veliko je vprašanj katero vrsto oken izbrati. Ali naj kupimo lesena ali PVC okna? Imamo tudi aluminijska, katera niso tako iskana. Zakaj so priporočljiva lesena in katere so tiste prednosti, ki jih imajo PVC okna. Okno je pomemben element  in posvetiti mu moramo veliko pozornost.

Plastično okno za hišo mora biti zelo izolativno, nuditi nam mora varnost, omogočiti nam mora prehod svetlobe v prostor in hkrati ne smemo pozabiti na estetiko. Zato mora vsako okno, ne glede na material iz katerega je izdelano, imeti kvalitetne okvirje, kakovostno zasteklitev, spoji morajo biti kvalitetni. In še, na to velikokrat pozabimo, okno mora biti kvalitetno montirano.Okno

Zasteklitev je pomembna za kvaliteto, ki jo imajo lesena ali pa PVC okna. Veliko preveč razmišljamo iz kakšnega materiala naj bo okvir, pozabljamo pa na kvaliteto zasteklitve, ki jo novo okno mora imeti.  Okno mora imeti izolacijsko zasteklitev in taka zasteklitev nam mora hkrati prepuščati veliko svetlobe v notranje prostore. Svetloba, ki prihaja v prostore, nam daje veliko energije. Pred leti se je v PVC okna  s kvalitetnimi okvirji vgrajevalo termo pansko steklo. Toplotna prevodnost teh stekel je zelo velika,  okoli 2,7 W/m²K. To je prevelika izguba in tako vrsto oken je potrebno zamenjati. Nova PVC okna imajo zelo majhno toplotno prevodnost,  tudi  0,6 W/m²K, če se odločimo za troslojna stekla.  Hkrati pa moramo razmišljati tudi o zvočni izolativnosti, ki mora biti zelo visoka.

Še nekaj o okvirjih. Lesena so naravna, PVC okna pa umetna izbira tako enih kot drugih pa je ogromna. To zna nekaterim kupcem  delati velike probleme. Dobremu okvirju moramo priskrbeti tudi dobro okovje. Pametna je odločitev  nakupa  varnostnih sistemov, ki jo lahko okno ima. Ker PVC okna zelo dobro tesnijo, se lahko zgodi, da se novo okno rosi. Pojav rosenja je zelo nadležno. Lahko se pa rosenja tudi znebimo. Poskrbeti moramo za redno zračenje ali pa vgradimo prezračevalne sisteme.