Sintal varnost

Obvladovanje veščin varne vožnje je za osebe, ki delajo z vozili vsak dan, izrednega pomena. Za prevoznike denarja, denimo, je obvladovanje veščin varne vožnje še posebej pomembno, saj skoraj ves delovni čas preživijo na cesti. Zaradi tovora, ki ga prevažajo, pa so izpostavljeni tudi nepridipravom, ki bi se ga radi polastili.

Zato se Sintal-ovi zaposleni iz sektorja prevoz denarja redno udeležujejo tečajev varne vožnje v AMZS centru varne vožnje na Vranskem. Tečaje opravljajo z neprebojnimi vozili, s katerimi dnevno opravljajo svoje delo. Tako spoznajo njihove vozne lastnosti in obnašanje v nepredvidenih situacijah. Predvsem je potrebno poudariti, da so ta vozila težja, s čimer se podaljšuje njihova zavorna pot. V primeru spolzkega vozišča ali ovire na cestišču je vozilo težje varno ustaviti, zato mora voznik upoštevati večjo varnostno razdaljo.

Na poligonu preverjajo zavorno pot na različnih podlagah in se urijo v izmikanju oviram na cestah. Tečaj je namenjen tudi usposabljanju za ravnanje ob okoliščinah, kot so napad na vozilo, obvoz ovire ali blokade na cesti, vzvratna vožnja in podobno.

Dejan Mrkun