Skrb za zdrave zobe

Že od malih nog nas učijo, kako pomembna je skrb za zdrave zobe. Če je otrok vključen v predšolsko varstvo, se že v vrtcu sreča s preventivnimi vsebinami za zdravje zob. V vrtcih malčke obišče strokovno usposobljeno osebje, ki jih nauči pravilnega ščetkanja zob. Po mojem mnenju pa se osnovna vzgoja za skrb za zdrave zobe začne že doma. Že od prvega zobka dalje, pa ko malčki gledajo svoje starše ob umivanju zob. Kasneje v osnovni šoli, pa se otroci že srečajo s prvimi grozečimi izrazi , kot je parodontoza. Prikazujejo jim slike poškodovanih zob in posledic, ki jih pustijo sladkarije ter slaba higiena.

Kaj lahko storimo za zdrave zobe?

Na prvem mestu preprečevanja zobnega kariesa in drugih bolezni zob, je ustrezna ustna higiena. Gre za redno umivanje zob (vsaj dvakrat dnevno) in nitkanje medzobnih prostorov. Potrebujemo mehko zobno ščetko ter čistimo od dlesni proti zobu. Redno uporabljamo tudi nitko. Lahko pa se poslužujemo tudi ustne vodice. Poleg ustrezne higiene je pomembno tudi pravilno prehranjevanje. Že otroci vedo, da sladkor v bombonih in čokoladah uničuje zobno sklenino. Predvsem po sladkem obroku, zdravniki priporočajo vsaj izplakovanje ustne votline z vodo.

Zelo priporočljivo je preventivno obiskovanje zobozdravnika vsaj enkrat letno. Če pa se bolezenske spremembe že pojavijo, naj so obiski pri zobozdravniku pogostejši. Podrobno je treba upoštevati tudi zobozdravnikova navodila.

Drugi dejavniki tveganja nastanka bolezni v ustni votlini

Parodontoza oziroma parodontalna bolezen je zelo pogosta bolezen obzobnih tkiv. Parodontoza je posledica okužbe z bakterijami, zato jo največkrat zdravimo z antibiotično terapijo. Najpogosteje se pokaže kot vnetje dlesni, drugi znaki pa so tudi krvavitev in majavi zobje. Lahko se pojavi tudi slab zadah ali oteklost dlesni.

Na nastanek bolezni zob in obzobnih tkiv, kot je tudi parodontoza, pa pripomorejo tudi drugi dejavniki. Lahko vplivajo na nastanek bolezni, kot tudi na poslabšanje stanja. Med dejavnike tveganja spadajo na primer kajenje, sladkorna bolezen, druga stanja slabšega imunskega sistema (na primer okužba z virusom HIV). Tveganje za nastanek ali napredovanje parodontoze je tudi nosečnost, druge hormonske motnje ter motnje hranjenja, kot je bulimija.