Smučanje je zelo stara tradicija

Slovenski narod se lahko pohvali z večstoletno smučarsko tradicijo. Zaljubljenost v smučanje traja že več kot tri stoletja. Nič nenavadnega, pravzaprav, glede na to, da je eden od glavnih nacionalnih športov hribolazenje. To je običajno vezano na poletje. Zato ni nič čudnega, če so začeli hoditi v hribe tudi pozimi in se spuščati po njih. Prvi, ki naj bi izkusil smučanje, je prav sloviti avtor dela Slava vojvodine Kranjske Janez Vajkard Valvasor. Smučal je z bloškimi smučmi, ki so ostale ohranjene do velike vojne. Razlikovale so se od skandinavskih, ki so jih nasledile. Na slovenskem ozemlju je tudi potekalo eno od prvih tekmovanj v srednji Evropi. Športno smučanje pa se je začelo daljnega leta 1913.

Smučanje ne pozna diskriminacije smučanje 1nadan

Za očeta velja Rudolf Badjura, ki je organiziral tečaj za smučanje in spisal celo slovar smučarske terminologije in knjigo. V dvajsetih letih devetnajstega stoletja se je začelo organizirano smučanje, od takrat je šport šel le še navzgor. Morda gre za eno od prvih aktivnosti, ki so se je učili slepi in slabovidni. V petdesetih je bil organizirano smučanje za posameznike s posebnimi potrebami, da bi tudi ti bili deležni posebne izkušnje. Z izgradnjo vzpenjač se je še bolj razmahnil smučarski turizem. Danes na smučanje hodijo tudi ljudje iz drugih držav. Vse več ljudi lahko uresniči svojo dolgoletno željo, tudi po zaslugi rabljene opreme. Pred sezono je mogoče obiskati številne sejme in kupiti smučke že za nekaj desetakov.

Smučanje, ko pohodništvo ni mogoče

S pomočjo ponudnikov, ki se trudijo zbrati najugodnejše ponudbe, smučanje popestri dan številnih ljudi. Nič več se ni treba zadovoljiti le z gledanjem tekmovanja. Spremljanje Tine Maze in Ilke Štuhec ter preostalih vrhunskih smučarjev je nadvse zabavno. Nikakor pa ne dvigne duha tako kot ga smučanje. Smučišča kar vabijo s prečudovitimi smučarskimi progami, s snegom obteženimi smrekami. Vabijo tudi številne kočice, ki ponujajo same dobrote. Hribom se ni treba odpovedati, ker je nastopila zima. Sezujte pohodniške čevlje, nabrusite smuče in se podajte po snežnih strminah. Videli boste, da bodo dnevi postali lepši.