Štedilnik lahko predstavlja velik strošek električne energije

Slovenci smo narod, ki še ohranja star način, to je, da si še vedno pripravljamo kuhano hrano, za kar pa jasno porabimo nekaj električne energije. Jasno, še vedno je to veliko cenejše, kot pa si kupovati vse pripravljeno, vendar pa se vseeno lahko tudi tu kaj privarčuje in lahko govorimo, da nam je na voljo poceni elektrika za štedilnik.

Vendar pa, da bo na voljo poceni elektrika za štedilnik, morate v prvi vrsti sami ogromno narediti. Najbolje vsekakor je, da uporabljate pokrovke in ekonom lonec, če pa kuhate izključno na električno energijo, pa je to še posebej pomembno. V takih primerih je pomembno tudi, da je kuhališče čim bolj enako loncu, ki ga uporabljate, prav tako pa jasno tudi energijski razred. Poceni elektrika pa vam bo na voljo tudi v primeru, da ploščo ugasnete nekaj minut pred koncem kuhanja in prav tako, da se jakost gretja zmanjša nekaj minut pred zavretjem vode.

Nikakor pa pri štedilnikih ne moremo mimo pečice. Pečica jasno porabi veliko električne energije. Poceni elektrika vam v takem primeru nikakor ne bo na voljo, če pečica ne bo primernega energijskega razreda in če boste sami pazili pri uporabi, kaj delate. Z vidika energetske učinkovitosti  in tega, da bi bila poceni elektrika  na voljo, namreč nikakor ni dobro, da se pečico predogreva, da se po nepotrebnem uporablja pečico, če bi bilo veliko bolje uporabiti na primer opekač kruha, prav tako pa tudi, če se vrata pečice med delovanjem po nepotrebnem odpirajo. Pri tem upoštevajte tudi, da uporabljajte ventilator čim pogosteje, kot je to možno.