Študentski domovi Maribor

Hiša na dražbiŠtudentski domovi v Mariboru spadajo pod nepremičnine Maribor, saj so to najemniška stanovanja, ki jih najemajo študentje, ki študirajo v Mariboru. V Mariboru je razpisani 3.403 ležišč za študente, to vključuje študentske in dijaške domove ter zasebne študentske domove. V Mariboru zasebniki niso subvencionirani, saj je dovolj prostora v študentskih domovih. Cene se gibljejo nekje od 60 do 130€. Ko se študentje odločijo za bivanje v študentskem domu morajo najprej vložiti prošnjo za sprejem za bivanje v študentskem domu. Ustrezni kandidati, ki dobijo sobo v študentskem domu morajo pred vselitvijo najprej podpisati najemno pogodbo za brezskrbno bivanje.

Študentski domovi v Mariboru so v naseljih: Tyrševa, Gosposvetska, Lent, Smetanova, Gorkega. Dijaški domovi za študente v Mariboru so: Dijaški dom Maribor, Dijaški dom Lizike Jančar, Dijaški dom Prometne šole Maribor. Zasebni študentski domovi v Mariboru so: Hotel-Restavracija Tomi, Frančiškov zavod za vzgojo, izobraževanje, versko dejavnost in kulturo Maribor, Družinski center mir zavod za pomoč družinam v stiski, Zvezda Danica, Terme Maribor. Vsi ti študentski domovi spadajo pod nepremičnine Maribor.

Bivanje v študentskem domu je omejeno, in sicer, oseba, ki ima status študenta, lahko pridobi pravico za bivanje v študentskem domu za vsako posamezno leto študija in v času absolventskega leta. Ko se želi študent izseliti iz doma se mu ni treba predhodno najaviti, pač pa se lahko izseli kadarkoli. Njegova dolžnost je, da pospravi sobo, jo preda oskrbniku in zaključi postopek v sprejemni pisarni. Z dnevu izselitve študentu prenehajo tudi stroški bivanja in se obračunajo skladno z datumom izselitve in Domskim redom.

V študentskem domu ne morejo dobiti vsi prosilci sobe, ker je premalo sob za vse. Na vselitev so povabljeni vsi študentje, ki so uvrščeni na prednostni seznam, vendar tudi vseh teh ni mogoče vseliti takoj v začetku oktobra, ampak morajo počakati, da se izselijo študentje, ki več ne ustrezajo pogojem za bivanje. V Mariboru jih vsako leto vselijo okoli 80 odstotkov vseh prosilcev.