Toplotna črpalka voda voda za ogrevanje

Načinov ogrevanja je precej. Pred mnogimi leti so vsi ogrevali domove na drva, nato je v ospredje prišlo ogrevanje na kurilno olje, ki je bilo nekaj časa precej ugodno. Trenutno pa je aktualno eko ogrevanje s toplotna črpalka voda voda. Tisti, ki želijo prihraniti denar in prispevati k manjšemu onesnaževanju okolja, se odločijo za toplotna črpalka voda voda za ogrevanje.

Smiselna je vpeljava toplotna črpalka voda voda, če ogrevanje predstavlja velik strošek. Kot takšen primer so večji poslovno objekti. Prav tako pa je smiselno tudi za domove oziroma hiše, saj na dolgi rok privarčujemo kar nekaj denarja, ne glede na to, da nakup toplotna črpalka voda voda in montaža le-te, stane kar nekaj denarja. Poslužujemo se lahko tudi eko sklada, ki prispeva kar nekaj denarja oziroma nepovratnih sredstev, če se odločimo za takšen eko sistem ogrevanja hiše. Štrus inštalacije ponujajo več vrst inštalacij, med drugim tudi toplotna črpalka voda voda. Ker takšen način ogrevanja izkorišča podtalnico, mora ta biti na primerni globini, upoštevati je potrebno tudi smer pretoka. Poleg tega se mora tisti, ki se za odloča za toplotna črpalka voda voda za ogrevanje, odločiti tudi za nakup primerne črpalke, saj je na trgu več proizvajalcev. Pridobiti je potrebno tudi vodno dovoljenje na Ministrstvu za okolje in prostor in opraviti kemično analizo vode. Strokovnjaki nato zvrtajo vtino do globine največ 20 metrov.

Toplotna črpalka voda voda nam omogoča ogrevanje povsem samostojno, brez drugih načinov oziroma virov ogrevanja. Poleg tega lahko z njo ogrevamo tudi sanitarno vodo, skupen strošek električne energije pa bo še zmeraj bistveno manjši kot če ogrevamo na kurilno olje.