Ultrazvok vratnih žil brez čakalnih vrst

Za ultrazvok vratnih žil se odločajo tako tisti, ki želijo opraviti samo informativni pregled, kot tudi tisti, ki so nagnjeni k aterosklerozi. Pregled uvršamo med temeljne internistične preiskave, za katere predpriprave niso potrebne, in v povprečju traja slabih 30 minut.

ultrazvok vratnih žil

Pravočasno odkrivanje ateroskleroznih sprememb je izrednega pomena, saj zožene vratne žile povzročajo slabšo prekrvavljenost možganov, kar lahko v najslabšem primeru vodi v možgansko kap. Strokovnjaki priporočajo, da ultrazvok vratnih žil opravijo vsi tisti posamezniki, ki so bolj nagnjeni k srčno žilnim boleznim. Med pregledom se ocenijo spremembe na stenah žil in svetilnih arterijah ter izmeri pretok krvi. Če je začetek ateroskleroze diagnosticiran pred pojavom resnejših kliničnih znakov, lahko napredovanje in razvoj možganske kapi uspešno zaviramo z vpeljavo zdravil in ostalih preventivnih ukrepov.

 

Katere so glavne značilnosti ateroskleroze?

Do nastanka ateroskleroze pride zaradi pospešenega nalaganja oblog znotraj žilnega sistema in arterij. Obloge se na stene žil nalagajo počasi in so sestavljene iz maščobnih celic, kalcija in ostalih snovi. Sčasoma se delci odluščijo in lahko zamašijo manjše žile.

ateroskleroza

Potrebno se je zavedati, da je brez uporabe naprednih tehnik, kot je ultrazvok vratnih žil, aterosklerozo zelo težko diagnosticirati. Je skrita bolezen, ki se v začetnih stadijih le redko pojavlja v obliki kliničnih znakov. Napreduje počasi in se lahko razvije že v zgodnjem otroštvu ter postopoma napreduje. Po pojavu resnejših znakov vemo, da je bolezen že zelo napredovala in lahko ogroža življenje posameznika. Prav zato je priporočljivo, da na vsakih nekaj let izvedemo rutinsko preiskavo vratnih žil, ki jo omogoča ultrazvok vratnih žil.

 

Diagnosticirajte težave še preden postanejo resnična grožnja

Poskrbite za svoje zdravje in ničesar ne prepustite naključju. Z rednimi pregledi in ostalimi preventivnimi ukrepi lahko uspešno upočasnite napredovanje bolezni in preprečite nastanek možganske kapi, ki lahko vaše življenje obrne na glavo. Pregled je neboleč, hiter in neinvaziven, zato si svoj termin zagotovite že danes.