Valjano trapezno vreteno v dveh materialih

Tradicionalno in pogosto uporabljeno trapezno vreteno je skupaj z matico pomemben strojni element, saj pri linearnih tehnikah obdelav pretvarja krožno gibanje v premočrtno. Strojniki ga velikokrat uporabljajo pri stegah in primežih, ali pa za različne kulisne mehanizme. V nekaterih primerih pa služi kot cenovno ugodna alternativa za kroglične strojne elemente.

Eden izmed bolj kakovostnih predstavnikov je standardizirano in precizno valjano trapezno vreteno Tuli pa ga v spletni trgovini nudi tako z desnim ali levim navojem ter v dveh različnih materialih. Prav tako so na voljo različni tipi elementov, kot je tip KEQ, KUE in KRP.

Trapezno vreteno z izbiro različnih možnosti trapezno vreteno

V poljih za naročilo lahko izbirate in označite različne možnosti, preden izdelek dodate v košarico. Najbolj pomembno izbiro za trapezno vreteno predstavlja premer, ki je označen v centimetrih. Poleg posameznega premera pa je navedena tudi cena, v katero je že vključen DDV.

Prav tako lahko označite in izberete smer navoja, torej levi ali desni navoj. Dalje pa lahko izbirate med razpoložljivimi materiali, kot je ogljikovo jeklo in nerjaveče jeklo. V spodnjem delu strani pa si lahko ogledate še druge strojne elemente, kot so cilindrične matice iz brona ali iz jekla.

Trapezno vreteno iz ogljikovega jekla

Na voljo je standardizirano navojno trapezno vreteno tipa KEQ, ki je izdelano iz ogljikovega jekla po standardu EN 10084 C15E-1.1141. Ta tip strojnega elementa ima površinsko trdoto med 160 in 180 HB ter natančnost koraka v razredu 200.

Tip elementa KUE je prav tako izdelan iz ogljikovega jekla, vendar po standardu izdelave EN 10083-2 1C45-1.0503 ter s površinsko trdoto 250 HB v natančnosti koraka razreda 100.

Trapezno vreteno iz nerjavečega jekla

Če potrebujete standardizirano KRP trapezno vreteno Tuli v spletni trgovini nudi navojni strojni element iz nerjavečega jekla standarda INOX A2-AISI 304-1.4301, ki ima površinsko trdoto približno 260 HB, natančnost koraka pa je v razredu 200. Pri tem je določena tudi napaka koraka, ki meri okoli 0.200 mm za vsakih 300 mm navoja.