Vitamin D3 je potreben tudi pozimi

Mora niste vedeli da je vitamin D3 le edna od različic te za človeka izjemno pomembne substance. Po navadi ga sicer dobimo iz sončne svetlobe, saj ga naše telo samo tvori, ko pridejo UV žarki v stik s holesterolom v naši koži. Pozimi je to zaradi manjše izpostavljenosti soncu veliko težje, vendar to ne pomeni, da naše telo v tem času vitamin D3 potrebuje kaj manj. O tem kako ga pridobiti tudi kadar je nebo pokrito z oblaki si lahko bolj natančno preberete na spletni strani https://www.malinca.si/vitamin-d3.html, v tem članku pa vam bomo z veseljem predstavili povzetke.

 

Zakaj točno je pomemben Vitamin D3?

vitamin d3

Kot rečeno je vitamin D3 izjemnega pomena za naše telo. Na to opozarja tudi Evropska agencija za varnost hrane (EFSA). Znanstvene raziskave kažejo, da igre pomembno  vlogo pri delitvi celic, pomaga pri delovanju mišic, ohranjevanju trdnih kosti ter zdravih zob. Poleg tega je Vitamin D3 dobrodošel ker krepi imunski sistem, uravnava raven kalcija v našem žilnem obtoku in absorpciji tako fosforja kot kalcija v naše telo. Skratka brez njega bi naše telo kaj kmalu zašlo v težave.

 

V kateri hrani ga najdemo?

vitamin d3

Predvsem pozimi naše telo dobi le omejene količine UV žarkov, zato smo v tem obdobju še posebej izpostavljeni pomanjkanju tega pomembnega elementa. Po drugi strani se tudi v poletnih mesecih soncu radi izogibamo ali pa si kožo pred opeklinami zaščitimo s sočno kremo, ki blokira UV žarke in s tem se tudi vitamin D3 ne more tvoriti.  K sreči ga lahko dobimo tudi z uživanjem določenih jedi. V naravi ga najdemo v ribah, jajcih, jetrih, maslu in celo nekaterih vrstah lišajev. Njegovo različico pa denimo lahko zaužijemo v številnih rastlinskih virih. Imamo pa še eno možnost, namreč Vitamin D3 lahko v telo vnesemo tudi s prehranskimi dopolnili. Še posebej priljubljena so dopolnila iz jelenovega lišaja, ki je zelo bogat s to surovino.