Za kaj vse je uporabno zelišče baldrijan?

Baldrijan oz. njegova korenina, ki ga nabiramo pozno jeseni ali zgodaj spomladi, je najbolj primerna za pripravo čaja. Korenino, ki nam jo da zelišče baldrijan, po namakanju preko noči, zjutraj  najprej dobro pregrejemo in nato pregreto tekočino precedimo. Zelišče baldrijan pa nam čaj lahko ponudi tudi iz posušene baldrijanove korenine, katere eno do dve čajni žlici damo v skodelico ter preko prelijemo vrelo vodo in tako pripravimo baldrijanov poparek ali čaj.

Baldrijan nam omogoča tudi, da pripravimo izvrsten čaj proti menstrualnim krčem in prav poseben čaj za srce. Za težave s srcem, živci in želodčne težave je baldrijan tudi zelo primeren za pripravo baldrijanove tinkture. Baldrijan ima namreč poleg korenine tudi zelo uporabne cvetove, ki jih sicer redki uporabljajo, ampak se iz njih naredi baldrijanova tinktura. Večina to tinkturo naredi zgolj iz korenine, ki nam jo ponuja baldrijan, in sicer tako, da jo narežejo, z njo do polovice napolnijo kozarec z navojem ter do vrha dodajo domače žganje in kozarec neprodušno zaprejo in postavijo na toplo ter pustijo delovati štiri tedne.

Po štirih tednih se tinktura pretoči v manjše stekleničke s kapalko in tako je pripravljena za uporabo. Baldrijan je tako zelo primerno zelišče za marsikaj, da kar nekaj ljudi to rastlino uporablja tudi za pomirjajočo kopel pred spanjem. 150 g posušene korenine prelijemo s pol litra vrele vode in jo, v pokriti posodi, pustimo stati še približno slabe pol ure. Nato jo precedimo in dodamo kopeli. Baldrijan pa nam omogoča tudi pripravo izvrstnega zdravilnega vina.