Zgodovina aparata za kavo

Ste se kdaj vprašali, kdo je izumil aparat za kavo? Poglejmo si, kako je nastal prvi aparat za kavo.

Zgodovina aparata za kavo se je, tako kot mnogi izumi, začela že davno. Znano je, da so Turki kuhali kavo že leta 575 našega štetja in zgodovina aparata za kavo se tam res začne. Velik del zgodovine aparata za kavo je bil izgubljen v starosti, zato nihče ne ve veliko o zgodovini aparata za pripravo kave od časa Turkov do leta 1818, ko je nastal prvi aparat za kavo, ta o katerem bomo govorili v nadaljevanju.

zrnca kave

Aparati za kavo imajo že skoraj dvesto let zgodovine. Prvi aparat za pripravo espressa je izdelal in patentiral Angelo Moriondo iz Torina v Italiji, ki je predstavil delujoč primer na splošni razstavi v Torinu leta 1884. Podeljen mu je bil patent št. 33/256 z dne 16. maja 1884 (po “Bollettino delle privative industriali del Regno d’Italia”, 2. serija, letnik 15, leto 1884, strani 635 – 655). Gospodin Angelo Moriondo iz Torina je prejel certifikat o industrijskem nazivu za izum, imenovan “Novi parni stroji za ekonomično in takojšnjo pripravo kavnih napitkov, metoda” A. Moriondo “, plošča CXL”.

Leta 1901 je Luigi Bezzera iz Milana patentiral izboljšave stroja. Bezzera ni bil inženir, ampak mehanik. Patentiral je številne izboljšave obstoječega aparata, od katerih je bila prva vložena 19. decembra 1901. Naslov je bil “Inovacije v strojih za pripravo in takojšnje serviranje kavne pijače” (Patent št. 153/94, 61707, odobren 5. junija 1902). Leta 1905 je patent kupil Desiderio Pavoni, ki je ustanovil podjetje La Pavoni in začel stroj komercialno (dnevno) proizvajati v majhni delavnici na Via Parini v Milanu .

aparat za kavo

Leta 1933 je madžarsko-italijanski Francesco Illy izumil prvi avtomatski aparat za kavo, ki je zamenjal vodo pod tlakom za paro. Illetta je postala predhodnica današnjega aparata za espresso.

Danes je na trgu dobesedno na stotine aparatov za kapljanje kave, ki so vse različice originalnega aparata. Bo kateri od novejših modelov ovekovečen v zgodovini aparata za kavo? Samo čas bo povedal. Vsekakor je vedno prostor za inovacije in izume. Zgodovina aparata za kavo je napolnjena z njimi, na primer s sifonom za ravnotežje, ki je bil zelo podoben tehtnici. Ko je voda napolnjena z ene strani mehanizma na drugo, bi plamen pokril snuffer, ki bi izklopil toploto in omogočil, da se voda ohladi in se vrne v prvotno komoro.