Zgodovinsko gledano je bilo gibanje cene zlata obratno od gibanja vrednosti delnic

Že 5.000 let in več ljudje poznajo zlato, saj so ga poznali Stari Egipčani in tudi drugi starodavni narodi in že takrat so zlato uporabljali kot nekaj več vrednega. Predvsem so ga imeli v lasti vladarji, kralji in drugi veljaki posameznega naroda oz. nacije. Gibanje cene zlata je bilo dolgo časa premočrtno, šele približno zadnjih 50 let pa dejansko ponudba in povpraševanje oblikujeta odkupne cene zlata.

Pred tem je bilo gibanje cene zlata praviloma zgolj navzgor, ampak počasi in odkupne cene zlata pravzaprav sploh niso bile predmet debate. Od nekje 70-ih, 80-ih let prejšnjega stoletja pa so odkupne cene zlata praviloma bile obratne od vrednosti delnic največjih svetovnih podjetij. V zadnjih nekaj letih oz. od zadnjega večjega padca vrednostni zlata v letu 2013 dalje, pa niti to več ne drži, da če gredo vrednosti delnic gor, da gredo odkupne cene zlata dol in obratno. Ampak praktično ni več pravila, kdaj bodo šle odkupne cene zlata gor in kdaj dol, saj vse skupaj zelo preveč umetno nadzira FED (Ameriška centralna banka), ki je glavni player v svetu financ za celo zemeljsko oblo.

Le sem ter tja se določene države oz. njihove centralne banke, ki na enkrat prodajo ali kupijo večjo količino zlata (govorimo o 100 tonah ali več na enkrat,) trenutno vplivajo na trg zlata z večjim poskokom ali padcem odkupne cene zlata, sicer pa je vse skupaj zelo umetno zrežirano. Zato ga ni strokovnjaka na tem planetu, ki bi lahko napovedal, kdaj in kam se bo gibala cena zlata.